YALOVA ÇİFTLİKKÖY İLÇE MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

ÇİFTLİKKÖY MESLEKİ EĞİTİM MERKEZİ AHİLİK PROGRAMI YAPTI

ÇİFTLİKKÖY MESLEKİ EĞİTİM MERKEZİ AHİLİK PROGRAMI YAPTI

Çiftlikköy Mesleki Eğitim Merkezi Müdürlüğü’nün,  Belediye Kültür Merkezi’ nde düzenlediği Ahilik Programına; İl Milli Eğitim Müdürü Ali TOSUN, İlçe Milli Eğitim Müdürü Muhammet BEŞİR, İl Milli Eğitim Müdür Yardımcıları, İlçe Milli Eğitim Şube Müdürleri, kurum müdürleri, daire amirleri, vatandaşlar ve öğrenciler katıldı.

Program; Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı. Günün anlam ve önemini belirten konuşmayı Çiftlikköy Mesleki Eğitim Merkezi Müdürü Sıddık OKAY yaptı.  Ahilik konulu şiirlerin okunmasından sonra, Türk Halk Müziği Sunusu, Ahilik Nasihati, Şed Kuşanma Tiyatrosu ile program sona erdi.

Ahi teşkilatı nedir?

Ahi Teşkilatı ahi Evren tarafından kuruldu. Ahi kelimesi kardeş anlamına gelir. 13.yy’da Anadolu’da Moğol baskısı hâkimdi. Anadolu’ya düzensiz bir şekilde Türkler geliyordu. Bunlara bir sanat ve güzel ahlaki beceriler kazandırmak amacıyla Ahi (lonca) Teşkilatı kuruldu. Çırak, kalfa, usta sistemi vardı. Hem teorik hem de pratik eğitim verilirdi. Her Ahi birliğinin sandığı vardı. Bu sandık sayesinde esnaf tefecilerden korunur, zor durumda kaldığı zaman yardım edilirdi.

 Ahi Teşkilatının Özellikleri

 • Devletle esnaf arasında köprü görevi yapardı.

  • Verdiği eğitimle mesleklerin devamlılığı sağlamıştır.

  • ihtiyaç sahibi esnafa yardım edilmiştir.

  • İnsanlara meslekle birlikte iş ahlakı kazandırılmıştır.

  • Kalitesiz veya pahalı mal satılması önlenmiştir.

Ahilik Teşkilatı´nın sonuçları

  • Ahilik, Anadolu´da köylere kadar yayılarak Anadolu´nun daha kısa sürede Türkleşip İslamlaşmasını sağlamıştır.

  • Göçebe Türkmenler yerleşik hayata geçirilerek hem İslami uyum kolaylaşmış, hem de Türk şehirciliği hız kazanmıştır.

  • 13. yy’in ikinci yarısına kadar çoğunlukla gayrimüslimlerin Türk olmayan yerli halkın elindeki sanat ve ticaret işlerine Türkler de katılmış ve canlılık kazandırmıştır.

  • Türk esnaf ve sanatkârları arasında sağlanan dayanışma sayesinde ahilik önemli bir güç haline gelmiş, asayişin bozulduğu zamanlarda (örneğin Moğol İstilası) kendi otoritesini yürütmüştür. Dini ve ahlaki yapı korunmuştur.

 

28-05-201828-05-201828-05-201828-05-201828-05-201828-05-2018

 

 

ÇİFTLİK Mahallesi ATATÜRK Caddesi No 83 Kaymakamlık Binası 1. Kat ÇİFTLİKKÖY / YALOVA - 0 (226) 352 60 83 / 0 (226) 351 45 66

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.